4857 Sayılı İş Kanunu 7. Madde
“4857 Sayılı İş Kanunu 7. Madde ; Geçici iş ilişkisi”
4857 Sayılı İş Kanunu Kabul Tarihi ; 22.05.2003 ,
Yayınlandığı Resmi Gazete Tarihi ; 10.06.2003
Yayınlandığı Resmi Gazete Sayısı ; 25134 ,
Yayımlandığı Düstur ; Tertip 5 , Cilt 42
Geçici iş ilişkisi
Madde 7
İşveren, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçiyi; holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devrettiğinde geçici iş ilişkisi gerçekleşmiş olur. Bu halde iş sözleşmesi devam etmekle beraber, işçi bu sözleşmeye göre üstlendiği işin görülmesini, iş sözleşmesine geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı yerine getirmekle yükümlü olur.(Değişik son cümle: 20/6/2012-6331/32 md.) Geçici iş ilişkisi kurulan işveren işçiye talimat verme hakkına sahiptir.
Geçici iş ilişkisi altı ayı geçmemek üzere yazılı olarak yapılır, gerektiğinde en fazla iki defa yenilenebilir.
İşverenin, ücreti ödeme yükümlülüğü devam eder. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden işveren ile birlikte sorumludur.
İşçi, işyerine ve işe ilişkin olup kusuru ile sebep olduğu zarardan geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı sorumludur. İşçinin geçici sözleşmesinden aksi anlaşılmıyorsa, işçinin diğer hak ve yükümlülüklerine ilişkin bu Kanundaki düzenlemeler geçici iş ilişkisi kurulan işverenle olan ilişkisine de uygulanır.
İşçiyi geçici olarak devralan işveren grev ve lokavt aşamasına gelen bir toplu iş uyuşmazlığının tarafı ise, işçi grev ve lokavtın uygulanması sırasında çalıştırılamaz. Ancak, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun 39 uncu maddesi hükümleri saklıdır. İşveren, işçisini grev ve lokavt süresince kendi işyerinde çalıştırmak zorundadır.
Toplu işçi çıkarmaya gidilen işyerlerinde çıkarma tarihinden itibaren altı ay içinde toplu işçi çıkarmanın konusu olan işlerde geçici iş ilişkisi gerçekleşmez.
“4857 sayılı iş kanunun maddeli güncel metnine” ulaşmak için lütfen tıklayınız
-
MS Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Tedavi Yöntemi
-
Rota virüsü enfeksiyonu nedir
-
Sırt ağrısı nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir
-
Spor yaparken nelere dikkat etmeliyiz
-
Vertigo nedir ve belirtileri nelerdir
-
Viksin Mucizevi Faydaları
-
Modern Avize Modelleri
-
Göbek eritme hareketleri
-
1 ayda 15 kilo verdiren diyet menüsü
-
Hızlı Diyet - Bir haftalık diyet tablosu
sizde yorum yapın SESİNİZİ DUYURUN
NOT : Bu sayfalarda olan yorumlar ziyaretcilere aittir.